Epidemija korona virusa (SARS-COV-2) v Sloveniji preklicana

Z 31. majem 2020 je vlada Republike Slovenije preklicala epidemijo korona virusa, katero je razglasila 12.3.2020. Do 10.6.2020 je v Sloveniji evidentirano 1488 oseb okuženih s korona virusom, umrlo pa je 109 oseb. Ne glede na spodbudne rezultate zajezitve širjenja virusa, veljajo še nadalje varnostni ukrepi. V zaprtih javnih prostorih sta razkuževanje rok in nošenje mask obvezna, če ni možno doseči najmanj 1,5 metrov razdalje med osebami. Maske veljajo tudi v javnih prevoznih sredstvih. Na prostem se lahko zbira do 200 oseb na istem mestu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil posebna navodila za hotele, s poudarkom na zahtevanih višjih higienskih standardih in določenih dodatnih varnostnih pravilih. S tem se zagotavlja preventivno večja varnost bivanja gostov. V hotelih, ki so v seznamu naše hotelske ponudbe za udeležence letošnje 60. IFC Portorož 2020, se prioritetno razkužujejo vse javne površine. V vseh skupnih prostorih so na voljo gostom razkužila, predhodno se razkužujejo tudi vse hotelske  kartice in ključi, ter sobe po odhodu gostov. Več informacij v zvezi s tem lahko najdete na naslednji povezavi za verigo hotelov LifeClass, v kateri je tudi hotel Slovenija s kongresnim centrom, kjer poteka naš Livarski dogodek. https://www.lifeclass.net/en/blog/5441-

O podrobnejših navodilih oz. aktualnih varnostnih ukrepih v samem kongresnem centru v času konference in razstave, vas bomo pravočasno obvestili.

Datum. 11.06.2020

DRUŠTVO LIVARJEV SLOVENIJE

RAZMERE V SLOVENSKI LIVARSKI INDUSTRIJI V LUČI KORONAVIRUSA

Livarska industrija in slovensko gospodarstvo nasploh se je podobno kot vse države po svetu soočilo s krizo, ki jo je sredi marca letos povzročila pandemija korona virusa.

Strategijo, ki smo jo v Sloveniji upoštevali v livarski industriji in gospodarstvu je bila, da povsod tam, kjer so naročila kupcev se proizvodnja s potrebnimi strogimi varnostnimi ukrepi v podjetjih nadaljuje in se ne ustavlja. Tako so vse livarne prvi mesec krize obratovale, strokovno in administrativno osebje pa je delo opravljalo od doma. Občutno se je situacija poslabšala sredi aprila pri livarnah ki so dobavitelji za avtomobilsko industrijo. Padec livarske proizvodnje je bil evidenten tudi pri livarnah, ki imajo kupce v Italiji, ker so se v Italiji odločili za generalno ustavitev podjetij. Čas izpada livarske proizvodnje so livarne izkoristile delno za temeljitejša vzdrževalna dela. Velika večina livarn je v času krize vzdrževala proizvodnjo na nižjem nivoju brez več izmenskega dela. V zelo dobrem položaju so v času epidemije bile livarne, ki so dobavitelji za kritične dobavne verige. Gre za livarne, ki oskrbujejo steklarsko proizvodnjo z izdelki za živilsko industrijo in farmacijo. Nezmanjšane ali celo povečane potrebe pa so imele in imajo še vedno livarne, ki proizvajajo ulitke za železniško gospodarstvo in kmetijsko mehanizacijo. Glede na to, da je s padcem livarske proizvodnje prišlo še do vrste drugih nevšečnosti v livarnah in slovenskem gospodarstvu je vlada RS na začetku pandemije pripravila pomembne blažilne ukrepe za podjetja, ki so v prvem šoku bila soočena z dramatičnim padcem poslovanja. Zagotovljeni so bili v prvi vrsti ukrepi čakanja na delo in kritje pokojninskih prispevkov ter delno tudi bolniške odsotnosti. V drugem paketu je vlada prišla s poroštveno shemo s katero je želela ublažiti likvidnostne probleme, ker brez teh ukrepov podjetja v teh razmerah ne bi mogla preživeti. S tretjim paketom ukrepov smo dobili možnosti subvencioniranega skrajšanega delovnega časa in tudi podaljšanje čakanja na delo še do konca junija. Vsi ti ukrepi so bili osredotočeni na cilj, da se ohranijo gospodarske dejavnosti in delovna mesta. Če za to ne bi bilo poskrbljeno bi število brezposelnih bilo bistveno večje, kot je sedaj, podjetja pa bi ostala brez potrebnih kadrov ob ponovnem zagonu proizvodnje. Društvo livarjev Slovenije je skupaj z GZS sodelovalo pri snovanju vseh teh pomembnih ukrepov za slovensko livarstvo oz. slovensko gospodarstvo.

Nadejamo se, da bo livarska proizvodnja začela močnejše rasti jeseni. Glede na to, da je slovensko gospodarstvo močno izvozno usmerjeno, je njegovo okrevanje seveda odvisno od gibanj in uspešnega gospodarstva na drugih mednarodnih trgih. V Sloveniji pričakujemo, da bo znašal upad (GDP) BDP-ja med 5 - 7%, za naslednje leto pa pričakujemo, da se bo krmilo ponovno obrnilo k rasti.

Datum. 11.06.2020

DRUŠTVO LIVARJEV SLOVENIJE